Početna O nama
Ožu 20
Utorak
O nama | Ispis |  E-mail
kalos1 Na zapadnom dijelu otoka Korčule smjestio se slikovit mediteranski gradić Vela Luka.Ovaj gradić tišine i gostoljubivosti svojim sadržajem i prirodnim ljepotama pruža nezaboravan ugođaj za sve koji ga posjete. O ljepoti Vele Luke po Vašem dolasku više od riječi reći će Vam velolučko sunce, nepregledne borove šume, maslinici, opjevani otočić Ošjak, prekrasne plaže otočića Proizd i ništa manje vrijedan temperament velolučana. Geografski položaj  i dubina velolučkog  zaljeva uvjetovali su kroz milenije taloženje ljekovitog mulja u uvali Kale. Na dnu uvale nalazi se i izvor radioaktivne vode Kalac. Kombinacija nalazišta peloida i radonske vode jedinstvena je na Jadranu. Pored ljekovitog limana i mineralne vode ljekovita klima etezijskog tipa uvelike upotpunjuje uvjete za liječenje.Kupajući se i sunčajući u uvali Kale ljudi su opazili da su im kronične reumatske smetnje prestale ili se znatno smanjile. Kako je sama uvala plitka kupači su se obilato mazali  muljem i tako se sunčali. Što su više bili namazani morskim muljem i više se sunčali to su tegobe bivale sve manje. Ova iskustva prenosila su se usmenom predajom tako da je uvala iz godine u godinu imala sve više kupača koji su počeli dolaziti i iz dalekih krajeva, pa čak i iz inozemstva…kalos-restoran

Tako je bilo prije 150 godina, a kako je danas? Na temelju niza znanstvenih istraživanja obavljenih od strane Oceanografskog Instituta u Splitu, Balneološkog laboratorija JAZU, Hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske, te kemijskog laboratorija prof.Schnella u Munchenu koja su potvrdila ljekovitost mulja inicirana je 1972. godine izgradnja lječilišta Kalos. 1977 godine izgrađen je stacionar koji danas broji 240 kreveta.1994 godine riješenjem ministarstva zdravstva Liječilište Kalos dobiva status specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.
vela-luka Na raspolaganju su Vam 102 konforno uređene sobe (MB, TWC, TV, satelit, hladnjak), te 3 konforna apartmana (MB, TWC, TV, satelit, hladnjak, ventilator, pegla s stolićem i ostala oprema). Poštivajući tradiciju, prirodu ovog kraja i sve veće ekološke zahtjeve suvremenog društva naš razvoj temeljimo na blagodatima prirode kojom smo podareni konstantno je oplemenjujući ljudskim faktorom. Udruživanje navedenih činitelja s procedurama suvremene fizikalne medicine i rehabilitacije čini liječenje posebno efikasnim. Danas smo ponosni na naš individualan pristup svakom gostu, temeljenom na medicinskim načelima. Zapošljavamo 149 djelatnika od čega 74 zdravstvena djelatnika. U lječilištu radi 6 liječnika; 5 specijalista fizijatrije i 1 specijalist fizijatar reumatolog, psiholog, defektolog-logoped, 21 medicinska sestra, 45 fizioterapeuta. Raspolažemo vlastitim laboratorijem.
Veliku pažnju poklanjamo stalnoj edukaciji i doedukaciji osoblja prema najsuvremenijim metodama, između ostalog  godinama organiziramo "Ljetnu Akademiju” posvećenu liječenju i rehabilitaciji djece s priznatim svjetskim stručnjacima - predavačima iz ovog područja. Osim kuhinje, restorana, caffe bara, frizerskog salona “Kalos” ima i vlastitu praonicu rublja. Tijekom boravka u liječilištu slobodno vrijeme ispunjavaju organizirani izleti u mjesta bogate povijesne tradicije, Korčulu, Blato i dr., te jednodnevni izleti u Dubrovnik i Mljet.Kupanje u biserno čistom moru, večeri uz pjevanje velolučkih klapa, bogat foklor (Mafrina, nadaleko poznata Kumpanija), ribarske večeri, bogat jelovnik morskih specijaliteta upotpunjavaju ugođaj boravka u ovom prelijepom mjestu.
 
Početna O nama